Mit érdemes tudni a fatüzelésű kályhákról?

A fatüzelésű kályha igazán népszerű megoldás, számos otthont ezzel a módszerrel melegítenek fel. Az alábbiakban ezzel a fűtési alternatívával ismerkedünk meg egy kicsit közelebbről. Eláruljuk mi az, amit érdemes róla tudni.

A fatüzelésű kályhákról bővebb információkat a weboldalon talál! A fatüzelésű kályhákat sokan szeretik, hiszen igazán hatékonyak, ez pedig abban is megmutatkozik, hogy a fatüzelésű kályhák irányított, sugárzó hőt árasztanak minden irányba. Ezek a kályhák a nyitott kandallókkal szemben, ugyanannyi tüzelőanyag felhasználással, háromszor annyi meleget képesek létrehozni. Ráadásul a fatüzelésű kályhák olcsóbbak, mint a gáz, villamos energia vagy az olaj, ez pedig azt jelenti, hogy az éves fűtés számlán több ezer forintot lehet megspórolni. Ha a fát összehasonlítjuk a szénnel, propánnal vagy a földgázzal, akkor alapvetően elmondható, hogy az előbb említett fosszilis tüzelőanyagokhoz képest szén-semleges. Sokan a fát is a megújuló energia források közé sorolják, azzal érvelve, hogy sok fa fajta meglehetősen gyorsan növekszik.

Alapvetően felfogás kérdése is, hogy ki tartja hátránynak, hogy a fával bizony van munka. A fát elő kell készíteni, a kémény sepréséhez szakembert kell hívni, a kályhát pedig gyakran ki kell takarítani. Van, aki szívesen foglalatoskodik ezekkel a fizikai munkákkal, tudomásul veszi, hogy ez is a fatüzelésű kályhához tartozik, míg más a háta közepére sem kívánja mindezt, olyan fűtési alternatívát szeretne, amivel alig van munka. A fa tárolásához szükség van egy száraz helyre, továbbá a fa darabolására is szükség lehet. Ezeket is figyelembe kell venni. Pro és kontra tehát bőven akad, ezeket figyelembe kell venni a fűtési rendszer kiválasztásnál.