Mi az a Dengue-láz?

A Dengue-láz egy trópusi fertőzés, amit szúnyogok terjesztenek, például a már hazánkban is lévő tigrisszúnyogok. A Dengue-lázat a dengue-vírus okozza. A Dengue-lázat szokás „csonttörő-láznak” is nevezni, mivel a fertőzött személy olyan fájdalmakat él át, mintha csontjai eltörnének.

Dengue-láz egy fertőző betegség, aminek két típusát különböztetjük meg, a klasszikus és a vérzéses Dengue-lázat. A klasszikus gyakorlatilag minden trópusi területen jellemző, a vérzéses Dengue-láz viszont Ázsia déli részén jelent meg. A Dengue-láz Dél-Ázsiában, Közép-Afrikában, valamint Dél- és Közép Amerikában jellemző. Ahogy már említettük fentebb, a tigrisszúnyogok már hazánkban is megjelentek, azonban szerencsére csak külföldön történt fertőződésről van tudomásunk. Viszont Franciaországban és Horvátországban már diagnosztizáltak Dengue-lázas eseteket. A folyamatos felmelegedés az oka, hogy már Európában is felütötte fejét a betegség.

A Dengue-láz lappangási ideje 3-14 nap, ezt követően gyengeség, fejfájás, izomfájdalom, magas láz és kifejezett erős csontfájdalom jelentkezik. Ezek után bőrkiütések jelennek meg a törzsön, majd ezek tovább terjednek a végtagokra. A kiütések után a talpak és a tenyerek hámlani kezdenek és erősen viszketnek. A vérzéses Dengue-láz hasonló tünetekkel rendelkezik, mint a klasszikus, azonban ebben az esetben az apró pontszerű bevérzésektől kezdve a gyomor- és bélrendszeri vérzésekig a tünetek széles skálán mozognak. Kezelés nélkül a vérzéses láz halálozási aránya tíz százalék, ezért fontos, hogy a tünetek jelentkezése esetén mielőbb orvoshoz forduljon! Fontos, hogy tájékoztassa a kezelőorvost, ha olyan területen járt, ahol gyakran előfordul. Bővebb információkért látogasson el a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra!