Féknyereg feladata és cseréjének szükségessége

A féknyereg szorítja a féktárcsához a fékpofákat. Az ezáltal keletkezett hatalmas súrlódási erő lefékezi az autót. A féknyereg egy igazán fontos alkatrész, mivel állapotától a fékrendszer többi alkatrészének hatásfoka is függ, ezért nagyon fontos, hogy meghibásodás esetén mielőbb le legyen cserélve!

Féknyereg nagyon fontos alkatrész az autóban, ha meghibásodik, akkor a járművel való közlekedés a továbbiakban nem biztonságos. A féknyereg meghibásodásakor a mozgását biztosító hidraulika tömései engednek, de az sem kizárt, hogy a nyereg meglazul, kopik, ekkor pedig azzal jár, hogy fékhatás romlani fog. Egy szóval nagy időeltérés lesz a fékpedál megnyomása és a fékhatás létrejötte közt, ami bármikor balesetet eredményezhet. Ezt a jelenséget úgy szokás nevezni, hogy a féknyereg lóg. Ennek több ráutaló jele is lehet, például tolatáskor érezhetően rázkódik a kocsi, valamint a fék nem megszokott, zörgő hangot ad ki. A féknyereg nem javítható, mindenképp cserére lesz szükség. Ez egyáltalán nem bonyolult, így akár otthon is elvégezhető, különösen abban az esetben, ha rendelkezik vagy beszerez féknyereg-felújító készletet, valamint ügyes kezekkel rendelkezik. Arra azonban mindenképp ügyelni kell, hogy melyik féknyereg balos és melyik jobbos, mivel egyáltalán nem mindegy. A csere után a hidraulika feltöltése szükséges és a szelepek légtelenítése.

A féknyereg vásárlásához elengedhetetlen tudni az autó márkájával és típusával. Ha féknyeregre van szüksége, akkor bátran ajánljuk az alkatreszek.hu webáruház, ahol informatív tartalmakat találhat nem csak a féknyeregre vonatkozóan, de a többi alkatrészről is, így könnyen megtalálhatja az autója számára legideálisabb alkatrészeket.