Generátor – Kettős feladatellátás az autóban

Ha lehet így fogalmazni, a generátor duplán fontos alkatrész az autóban, aminek oka, hogy kettős feladatot lát el. Egy részt a járműben lévő elektromos berendezéseket árammal látja el, másrészt tölti az akkumulátorokat. A szükséges mozgási energiát a szíjhajtáson keresztül kapja a generátor a motortól.

Generátor fontos alkatrész, mely váltakozó feszültséget állít elő, az elektromágneses indukció és a mozgási indukció törvényei alapján. Tehát a váltóáramot a beépített egyenirányító híd alakítja át. A generátor teljesítménye alapjárat alatti fordulatszámon alacsony, míg az alapjárat és a maximális fordulatszám között ugyanazt a feszültséget adja. Erről egy generátor feszültségszabályozó gondoskodik. Ha a feszültség megváltozik, akkor nagy valószínűséggel az egyenirányító egyik diódája hibásodott meg, így itt kell keresni a hiba okát. Viszont ellentétben az áramerősség a fogyasztás mértékétől függően egyenes arányban változik. Érdemes tisztában lenni vele, hogy minél több fogyasztó kapcsol be, az autógenerátor annál kevesebb töltőárammal látja el az akkumulátort.

Sok autóalkatrész, ha meghibásodik, akkor ki kell cserélni, nem lehet megjavítani. A generátor azonban nem ilyen, ugyanis ezt lehet javítani, sőt célszerű is megjavítani a csere helyett. A generátor javításának első lépése az alkatrész szétszerelése. A generátor számtalan alkatrészből áll, ebből a csapágyak és a szénkefe jellemzően erősen kopnak, így ezek általában cserére szorulnak. Az elektromos alkatrészeket sem árt ellenőrizni és szükség esetén kicserélni. A generátort a tisztítás és a rozsdamentesítést követően lehet újra összerakni. Bővebb információkat és alkatrészt az alkatreszek.hu webáruházban talál!