Zsuffa Ákos a munkaerőpiaci kihívásokról

Sosem látott kihívásokkal kell szembenéznie a munkaerőpiacnak, hiszen a modern kor új fajta szakmákat, kihívásokat állít a munkavállalók elé. Zsuffa Ákos is kifejtette véleményét a témában, elmondása szerint a felnőttképzésre komoly feladatok várnak.

Zsuffa Ákos elmondta, hogy a modernizáció és a huszonegyedik századi munkaerőpiaci elvárások új fajta kihívások elé állítják a munkavállalókat. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unióban száz millió felnőtt újra képzésére lesz szükség 2030-ig. Tehát ez azt jelenti, hogy a munkaképes korúakat figyelembe véve minden negyedik embert érint az újra képzés. Mindez alól Magyarország sem jelent kivételt, hazánkban két-két és fél millió ember át- vagy továbbképzésére lesz szükség. A változtatások hátterében leginkább az automatizáció, a digitális átalakulás, ipar 4.0 és a mesterséges intelligencia áll, melyről nagyon sok szó esik, azonban a humánerőforrások rendszere, valamint a képzések nehezen tudnak lépést tartani mindezekkel. Mindezt Zsuffa Ákos is kiemelte.

Nem csak az Európai Bizottságban, de a Price­wa­ter­houseCoopers (PwC) által szer­vezett brüsszeli konferencián is elhangzott, hogy uniós szinten mindenki tisztában van vele, hogy a munkahelyek majdnem fele, konkrétan negyvenhat százaléka komoly változásokkal néz szembe az automatizáció miatt. Ez leginkább a rutinfeladatokat tartalmazó munkahelyeket érinti. Viszont az újonnan létrehozott munkahelyek nem csak szakismeretet, hanem kompetenciákat és készségeket is igényelnek. Zsuffa Ákos úgy véli, több millió munkavállalónak kell e-learninggel vagy egyéb megoldásokkal tovább képezni magát. Viszont az is fontos, hogy milyen finanszírozási és képzési modellt alakítanak ki a munkavállalók képzésére.