Az intercooler működése az autóban

Az intercooler alkatrészek nem tartoznak a legközismertebb alkatrészek közé. Alapvetően annyit érdemes tudni működéséről, hogy lehűti a forró töltőlevegőt, amivel hidegebb és egyben oxigéndúsabb levegőt juttat a motorba. Összességében töltőlevegő hűtőnek is lehet hívni funkciója miatt.

Intercooler alkatrészek működése meglehetősen összetett, így meghibásodása is számos okból bekövetkezhet. Az intercooler alkatrészeket az autógyártók olyan motorokhoz alkalmazzák, melyek kipufogógázzal működtetett feltöltőkkel dolgoznak. Az intercooler elengedhetetlen a turbódízel levegő lehűtéséhez. A hidegebb, oxigéndús levegő javítja a teljesítményt, valamint a motor alkatrészeit is kevésbé veszi igénybe. Az intercooler ára igazán változatos, ugyanis pár tízezer forinttól akár több százezerig terjedhet az ára. Az ár több tényező függvénye. Azok az intercoolerek, melyek alumíniumból készülnek általában vízcsövekkel is rendelkeznek. Érdemes tisztában lenni vele, hogy minden motor rendelkezik bizonyos hengerenkénti térfogattal. Annak érdekében, hogy az adott térfogatba minél több levegő tudjon bejutni, mindenképpen le kell hűteni. Hűtés nélkül úgy működne a motor, mint egy légkeveréses sütő.

Ahogy fentebb is említettük, a töltőlevegőhűtő megnevezés is helyes, ugyanakkor az intercooler megnevezés jóval elterjedtebb. Az inter szó arra utal, hogy az alkatrész a motor és a turbófeltöltő közt található, a cooler pedig a hűtési funkciót jelzi. Az intercoolereknek kétféle típusa van. Vannak száraz és vizes alkatrészek. A száraz típusú intercooler az elterjedtebb, úgy mondd klasszikus változat, míg a vizes a ritkább típus. Ha szeretne többet megtudni erről az alkatrészről vagy alkatrészre van szüksége, akkor látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba!