Az elsőfékes orsó használata

Amikor még az ember csak gondolkozik a horgászaton, de még soha nem tartott a kezében botot, akkor csak a filmekben mutatott romantikus vagy épp drámai hangulatú horgászjelenetekre támaszkodhat. Igen, ahol hajlik a bot és erősen kell tartani….

Nos, igen, ilyen is van. Persze a horgászok többségénél a fárasztás nem több órás művelet… 😊 és ebben bizony sokat segítenek az orsók vagyis a fékek.

Elsőfékes orsó használata – avagy milyen fékrendszereket válasszunk és miért. Alapvetően hátsó, első, nyelető és harcifékes orsókat különböztetünk meg.

Ha a könnyű használat a cél, akkor a hátsófékes modellek a jó választás. Bár hozzá kell tenni, hogy minden már szempontból már kissé elavult technika.

Az elsőfékes orsók kissé technikásabbak, hiszen nem a hátsó, hanem az első részükön található a fék, ezáltal kevésbé jól hozzáférhetőek. Mégis sokan szeretik és használják ezt a típust. Az ára széles spektrumon mozog, így mindenki talál a számára legjobbat.

Az első és hátsófékes rendszert ötvözi a nyeletőfékes orsó, ezért ezek is nagyon népszerűek.
A harcifékes orsók valójában módosított hátsófékes orsók, a gyakorlottabbaknak jó alternatíva.

Ha horgászni szeretne, de nincs meg hozzá a megfelelő eszköze, esetleg épp elsőfékes orsót keres, itt a helye nálunk, hiszen itt csakis a legjobb márkákkal várjuk.