A Felnőttképzők Szövetségének elnöke az új szakképzési rendszerről

A kormány is felismerte, hogy annak érdekében, hogy a munkavállalók fel tudják venni a versenyt a munkaerőpiaci kihívások elvárásainak.

A Felnőttképzők Szövetségének elnöke, Zsuffa Ákos bár még nincs tisztában minden részleteket, azonban elmondta, üdvözlendőnek tartja a változásokat, mivel így a jövőbeni munkaerő piaci elvárásoknak megfelelő képzésben részesülhetnek a tanulók. A többség ismeri az OKJ-t, valamint az efféle képzéseket, viszont sokan sejtik nem sejtik, hogy az OKJ 760 szakképesítést tart számon. A német képzési rendszer ennél jóval rövidebb, aminek oka, hogy nálunk a különféle speciális szakképesítéseket is külön OKJ-s képzésként sorolják fel. Úgy tűnik a kormányzat is változtatni akar a helyzeten, ugyanis az OKJ helyett egy új fajta rendszer létrehozásában gondolkodnak. Ez le, melynek keretein belül az alaptudást jelentő alapszakmákat egyházi, illetve állami iskolarendszerben szerezhetnék meg a tanulók. A különféle részterületekre vonatkozó speciális szaktudást a diákok felnőttképzési kurzusokon sajátíthatnák el.

A Felnőttképzők Szövetségének elnöke, Zsuffa Ákos elmondta, hogy eddig a képzettség határozta meg a szakmákat, azonban az új, rugalmas rendszer bevezetése után a szakmákhoz lehet igazítani a képzéseket. Zsuffa Ákos továbbá azt is pozitívan értékelte, hogy az iskolarendszerű szakképzés, valamint a rövidebb képzési idő alatt elsajátítható felnőttképzés nem két egymással versengő terület lesz és hogy a kormány így gondolkodik róluk. Zsuffa Ákos azt is elmondta, hogy a felnőttképzők nem csak speciális szaktudást nyújtanak, hanem nyelvtanfolyamokat, valamint tréningeket is. A Felnőttképzők Szövetségének elnöke tehát mindenképp pozitív iránynak tartja az új rendszert.