Hogyan hosszabbítható meg a sebességváltó élettartama?

A motort követően, a sebességváltó számít a legértékesebb alkatrésznek, így nagyon fontos, hogy vigyázzunk rá és lehetőség szerint karban is tartsuk. Ezzel saját dolgunk is megkönnyítjük a vezetés során.

A sebességváltó élettartamának megnöveléséről itt tudhat meg többet. A sebességváltó kapcsán pár dologra érdemes odafigyelni. Például, a hajtóműolajat érdemes bizonyos időközönként ellenőrizni, körülbelül évente egyszer. Ez minden egyes folyadékra érvényes. Ha csökkenő értékeket látunk vagy, hogy alacsony szintre kerül, akkor érdemes szervizhez fordulni, ugyanis nagy valószínűséggel szivárgás áll fenn. Nagyon fontos, hogy a váltóolaj minőségi legyen, mivel ez akadályozza meg a kopó alkatrészek túlmelegedését. Tény, hogy költséges, ugyanakkor megéri. Nem számít, hogy automata vagy hagyományos váltóról van szó, mindkét esetben figyelni kell a váltóolaj rendszeres cseréjére. Napi használat mellett évente egyszer kell ellenőrizni az olajat, két-három év után pedig cserélni kell az automata sebességváltó olajszűrővel együtt.

A hétköznapi használat során is lehet tenni annak érdekében, hogy a sebességváltó minél tovább húzza. Például hosszabb idejű parkolás során nem kell sebességben hagyni az autót. A kézifék használata által a váltón nincs akkora nyomás. Egészen addig, amíg a motor és a váltó nem melegedik be, óvatosan kell váltani. Ez különösen télen igaz. Az automata váltós autók esetében sűrűbben kell ellenőrizni az olajszintet. Nagyon fontos, hogy ha bármi problémát észlel, akkor azonnal keressen fel egy szervizt, hiszen a halogatással csak még nagyobb lehet a probléma. Ha váltás közben kerregő hangot hall vagy az a váltó nehezen veszi be a hármast az biztos jele a problémának.