Tintapatron – Mit érdemes tudni róluk?

Ma már nem kell elrohanni írószerboltokba, hogy nyomtatni tudjunk, mivel sok háztartás is rendelkezik nyomtatóval, így a lakásból kimozdulás nélkül lehet nagyobb mennyiséget nyomtatni.

Tintapatron nélkül elfelejthetjük, hogy nyomtatni tudjunk, azonban ahhoz, hogy beszerezzük, sokszor komoly összeget kell kiadni, így nem csoda, hogy a többség kétszer is meggondolja, hogy valóban akar – e nyomtatni. A nyomtatókhoz ma már elérhető árakon hozzá lehet jutni, azonban a tintapatronok tekintetében nem tapasztalható különösebb változás, vagyis továbbra is meglehetősen drágák. Ennek okán sokan keresnek alternatív megoldásokat. A gyártók által piacra dobott tinta patronokat eredeti tonereknek nevezzük, melyek kifejezetten az adott nyomtatóhoz készülnek. Ezek az eredeti tintapatronok általában garanciával is rendelkeznek a gyártótól. Egy másik alternatíva az úgy nevezett utángyártott tintapatron. Ezek egyszer már felhasznált, majd újratöltött patronok. Igazán népszerűek, mivel jóval olcsóbbak, mint az eredeti tintapatronok.

Az utángyártott termékek sok kritikát kapnak a minőségbeli teljesítményük kapcsán, azonban tesztek kimutatták, hogy közel hasonló minőséget tudnak biztosítani, mint az eredeti tintapatronok. Az utángyártott termékek esetében is két nagy csoportról beszélhetünk. Az egyik fajta esetében a használt patront jól kimossák, eltávolítják, valamint kicserélik a mozgó részeit, majd alapos ellenőrzést követően újratöltik. Egy patront akár két – három alkalommal is újra töltenek, de az sem kizárt, hogy ennél többször. A másik típus esetében a visszavásárolt patronokat, bármiféle felújítás vagy ellenőrzés nélkül töltik újra. Ez a megoldás nem éppen biztonságos a nyomtató működését tekintve, sok kockázati tényezővel kell számolnunk.