Skizofrénia kezelése hatékonyan

A skizofrénia nem csak a beteg, hanem a családtagok mindennapjait is megnehezíti. A skizofrénia sikeresen szabályozható, így nem szabad elveszíteni a reményt. Fontos, hogy a tüneteket, jeleket akár a beteg, akár a hozzátartozók felismerjék és mielőbb segítséget kérjenek.

Skizofrénia kezelése lehetséges és szükséges, ezért, ha felmerül a betegség gyanúja, akkor mielőbb fel kell keresni egy szakembert. A skizofrénia az agy betegsége, mely kihatással van a gondolkodásra, a világnézetre és a viselkedésre. A leggyakoribb formája a betegségnek a paranoiás skizofrénia. Azok a betegek, akik paranoiás skizofréniában szenvednek másképp észlelik a valóságot. Hallhatnak, de akár láthatnak is olyan dolgokat, melyek nem léteznek, képzelhetik azt, hogy valakik ártani akarnak nekik vagy figyelik őket és beszédük is furcsává, zavarossá válhat. A betegség kihatással van a társas kapcsolatokra, a mindennapi tevékenységek végzésére és az önellátásra is. Az öngyógyítással való próbálkozás akár drogfüggőség vagy alkoholfüggőség kialakulásához is vezethet. A skizofréniás emberek gyakran elzárkóznak a világtól és az öngyilkosságra való hajlam is megnövekedhet.

A skizofrénia egy olyan krónikus betegség, mellyel kapcsolatban rengeteg a tévhit. Sokan úgy vélik, hogy a skizofrénia több személyiséget, tehát tudathasadásos személyiséget jelent, ez viszont egyáltalán nem igaz. A tudathasadásos személyiség ugyanis egy teljesen más betegség és jóval ritkább, mint a skizofrénia. Azt is fontos tisztázni, hogy a betegségben szenvedő emberek hallucinációk miatt bár felléphetnek agresszíven, nem jellemző a legtöbb skizofréniásra az agresszió. Bővebb információkért látogasson el a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra és tájékozódjon a hírek betegség kapcsán!