Milyen problémákat okozhat az EGR szelep hibája?

A globális felmelegedés egyre nagyobb problémát jelent. Az éghajlatváltozás e formája, már többször is előfordult a Föld történetében, azonban még sosem melegedett olyan ütemben, mint napjainkban. Ennek oka egyértelműen az emberi tevékenység, beleértve az állattenyésztést, iparosodást, mezőgazdaságot és persze a közlekedést.

Az EGR szelep meghibásodásáról itt érhet el bővebb információkat! A világ vezető államai is tisztában vannak vele, hogy a károsanyag-kibocsátás egyre nagyobb problémát jelent. Erre a problémára találták ki az EGR szelepet, mely a kipufogó és a szívócső között helyezkedik el. Az EGR szelep feladata, hogy a kiáramló gázt visszavezesse a szívótorokba. Az így visszajuttatott kipufogógáz, csökkentve az égéshőt kevesebb nitrogén-oxidot termel. Az EGR szelep a benzines és dízelüzemű gépjárművek esetében egyaránt megtalálható. Sajnos a probléma így sem szűnik meg teljesen, mivel nem vezethető vissza az összes kipufogón távozó gázt mivel az károsodást vagy teljesítményveszt okozna a gépjárműben. Ennek ellenére ez is egy komoly lépés a károsanyag kibocsátás csökkentése érdekében. Viszont sajnos ez az alkatrész is elromolhat. Ez azért igazán fájó pont, mert egy igazán drága alkatrészről van szó.

Nagyon fontos, hogy az alkatrész meghibásodása esetén kicseréltesse az EGR szelepet, mert enélkül elképzelhető, hogy túl magas lesz a károsanyag kibocsátás mértéke és ezért nem megy át az autó a műszaki vizsgán. Ha az EGR szelep elromlott, annak több jele is lehet. Például hidegindításkor problémákat tapasztalhat, menet közben pedig teljesítménycsökkenésre lehet figyelmes. Sőt, akár motorrángatás is előfordulhat bizonyos motorteljesítés esetében. Éppen ezért az EGR szelep meghibásodását minden esetben komolyan kell venni!