Mennyire számít a sebesség egy webtárhely esetében?

A sikeres internetes megjelenés legfontosabb összetevője a minél magasabb szintű felhasználói élmény biztosítása. Ez a keresőben elfoglalt pozícióra éppúgy helytálló megállapítás, mint magára a honlapra, hiszen bármilyen kiemelkedő is az általunk kínált szolgáltatás, vagy termék, a látogatókat gyorsan elriaszthatja egy átgondolatlan felület, illetve a csigalassúsággal betöltő weblap.

Ezért aztán a webtárhely kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy az képes legyen zökkenőmentesen kiszolgálni a magasabb számú látogatottságot is. Persze ez nem feltétlenül egyszerű feladat, hiszen megesik, hogy csak élesben tapasztalhatjuk meg, milyen sebességet tud biztosítani a szolgáltató huzamosan magas terhelés mellett. Bizonyos tényezőkre azonban mi is odafigyelhetünk, még a webtárhely kiválasztását megelőzően. Az egyik ilyen a felhasználói véleményekből leszűrhető információk összessége. Ezek átolvasására feltétlenül szánjunk kellő időt, hiszen innen kaphatunk igazán pontos visszajelzést a szolgáltató minőségét illetően.

Ezenfelül alaposan nézzük meg az egyes webtárhely csomagok közti különbségeket is. Az eltérések általában a háttértár mérete, illetve megosztottsága alapján kerülnek meghatározásra, ma már nem igazán jellemző, hogy merevlemezen tárolnák a felhasználói adatokat, hiszen szinte mindenhol a jóval gyorsabb SSD-k vannak használatban. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy az adott webtárhely osztott meghajtón található-e, illetve ha igen, akkor hányan kerültek elhelyezésre egy adott gépen. Üzleti célú, bevételt termelő oldalak kapcsán feltétlenül olyan webtárhely mellett tegyük le a voksunkat, aminél a háttértárat kizárólag csak mi használjuk. Ez azért lényeges, mert így csúcsidőszakban is biztosan elegendő lesz a sebesség ahhoz, hogy minden látogatót zökkenőmentesen kiszolgáljon a honlapunk.