Itt az ideje, hogy egészséges életmódra váltsunk

A modernkori civilizáció lassan elfejti, hogy mennyire fontos az egészségünk megőrzése. Sajnos ebben a felgyorsult világban, nem tudunk odafigyelni, hogy milyen káros élelmiszereket viszünk be a szervezetünkbe.

Életmódváltás egyik legjobb formája a paleo vagy paleolit étrend követése. Ez az életmód az egészséges táplálkozásra, a mozgás szorgalmazására és a D-vitamin pótlására hívja fel a figyelmünket. Ez az életmód a paleolit korban élő ember táplálkozásait veszi alapul. A 2,5 millió évvel ezelőtt elő ősember genetikája szinte semmivel sem tért el a mai civilizált emberétől. Az 1800-as évek második felében az élelmiszeripar kialakulásával jelentek meg a modernkori betegségek, mint pl. cukorbetegség, a laktóz és a gluténérzékenység. A tömeggyártás következményei ezek. Az ősember nem ismerte a gabonát. A gabonaféléket körülbelül 20.000 éve ismerjük és termesztjük. A gabonák termesztésének sikere abban rejlik, hogy kevés ráfordítással nagy hozamot hoznak, és sok embert jóllakatnak belőle. De az ilyen finomított szénhidrátok nagyon károsak az egészségünkre, mivel a szervezetünk nem tudja kellően feldolgozni őket.

A paleolit étrend kizárja az ilyen finomított szénhidrátok fogyasztását, a növényi olajok használatát, hiszen felmelegítve mérgező gázok szabadulnak fel. Továbbá a tejet és a tejtermékeket melyek allergén anyagokat tartalmaznak és nehéz megemészteni a gyomrunknak. A paleolit étrend kizárja még a hüvelyesek és azon zöldségek fogyasztását, melyek szalonint és lektint tartalmaznak. Fontoljuk meg tehát, hogy ezek az ételek által kizárjuk a lehetséges betegségeket is, vagy figyelmen kívül hagyva a tudományos tényeket, folytatjuk tovább a modern társadalmi életünket, benne a kész kajákkal, színezékekkel és ízfokozott alapanyagokkal.