Egyszerűsített kazáncsere Budapesten és Pest megye területén

Hogyan zajlik a kazáncsere? Egy helyszíni felméréssel kezdődik a kazáncsere, melynek során a megrendelővel átbeszélünk és felmérünk minden lehetőséget, a kazán típusát, a kémény hosszát, a kondenzvíz elvezetését, termosztát típusát, fírelé meglétét. Utána árajánlatot készítünk, melyet 1-2 munkanapon belül e-mailen elküldünk. Természetesen a felmérés és az árajánlat készítés teljesen ingyenes. Miután elfogadásra került az árajánlat, megszervezzük a kezdési időpontot minden szakággal és a megrendelővel.

Reggel 8 órakor érkeznek a gázszerelő kollégák, akik a meglévő gázkazán és a füstgáz vezeték bontásával kezdenek. A kazán levétele előtt leürítik a kazánból a vizet és elzárják a bejövő vizet, valamint a gázt is elzárják a csőnél és a gázóránál is.

Mi történik a régi kazánommal?

Miután lekerült a régi turbós gázkazán, (külön kérésre el tudjuk szállítani) utána elvágjuk a fűtési és a használati melegvizes előre és visszatérő vezetékeit, és megtisztítják a csöveket. Ezután, az új kondenzációs gázkazánt felrögzítik a falra. A fűtési visszatérő ágba beszerelik a mágneses iszapleválasztót, ami védi a kazánt a lerakodó szennyeződéstől és aminek a megléte kötelező, mivel garanciális feltét a kazán üzembehelyezésénél. Az iszapleválasztó elé és mögé elzárókat építünk be, a könnyű tisztítás miatt. Majd ezt az ágat, összekötjük a kazánnal. A fűtési előremenő vezetékre is rászereljük az új golyóscsapot és ezt az ágát is összekötjük az új kondenzációs kazánnal. A használati melegvíz ágra opcionálisan, beszerelünk egy durva és egy finomszűrőt, ami megszűri a vizet és védi a gázkazánt a lerakódástól. Ezután a meglévő gázvezetékről levágjuk a régi golyóscsapot és felszereljük az új elzárót illetve az új sárga színű flexibilis gázcsövet, amit hollandi kötéssel bekötünk a gázkazánba.

Kondenzációs kazáncserénél fontos a kondenzvíz elvezetése. Mi az a kondenzvíz?

Miután mind a 4 csonkot és a gázvezetéket is bekötöttük az új kazánba, következhet a kondenzvíz elvezetés, amit a lehető legközelebbi csatornába kell bevezetni, mivel a kondenzációs gázkazán nagyon savas kondenzvizet termel (téli időszakban akár óránként 2-3 litert is) ezért is szigorúan csak szennyvízcsatornába lehet bekötni, ami lehet mosógép elvezető cső, mosdó alatti szifon vagy padlóösszefolyóba, ami persze véséssel jár. Abban az esetben, hogyha gravitációsan nem lehetséges eljuttatni a kondenzvizet a csatornába, akkor egy kondenzvíz átemelő szivattyút kell beépíteni a rendszerbe, ami a maga 3méteres emelőmagasságával könnyedél eljuttatja a kondenzvizet akár a lakás másik végébe is. A kondenzvíz nyomvonal kijelölése után 32-es PVC csővel kiépítjük a vezetéket, amit bűzzáróval is ellátunk, a kellemetlen szagok elkerülése végett. Miután az új kondenzációs kazán szerelésével megvagyunk, visszaadjuk a vízoldali nyomást a rendszerre, ellenőrizzük, hogy mindenhol megfelelően tömítenek-e a kötések, kilégtelenítjük a rendszert, és feltöltjük amíg a kazán 1,5bárra, nem ér. Ezután a gázoldalt is visszakapcsoljuk, gázszivárgás merővel ellenőrizzük a kötéseket, hogy megfelelően tömítenek-e.