Az esővízgyűjtő alkalmazásának előnyei

A víz napjainkban egyre értékesebb. Sokan vezetékes vizet használnak a kert öntözésére vagy az autó mosásra, pedig a legkézenfekvőbb és egyben legtakarékosabb megoldás az összegyűjtött esővíz alkalmazása. Ráadásul a csapadék összegyűjtése egyáltalán nem nehéz, csak néhány eszközre van hozzá szükség.

Esővízgyüjtő használata nem csupán a pénztárca szempontjából előnyös, de a környezetnek is jót tesz. Ezt egyre többen ismerik fel és ennek köszönhetően folyamatosan nő a csapadékot összegyűjtők és hasznosítók száma. Az esővízgyűjtés történhet felszín alatti vagy felszíni módon. A felszín alatti esővízgyűjtés egyik nagy előnye, hogy az összegyűjtött csapadék így védve van a külső tényezőktől, például az idegenanyagoktól és a drasztikus hőmérséklet ingadozástól. A föld alatti esővízgyűjtők telepítése közel sem annyira bonyolult, mint azt sokan gondolják. Ráadásul a föld alatti esővízgyűjtők hosszabb időn keresztül képesek kiszolgálni a vásárlókat. A föld alatti típusok igazán nagy űrtartalommal rendelkeznek. A legnagyobb esővíz tartály, amely föld alá telepíthető, akár tízezer literes űrtartalommal is rendelkezhet.

A másik módszer a felszíni esővízgyűjtés, mely esetében csak a ház mellé kell tenni az esővízgyűjtő tartályt, majd rá kell csatlakoztatni az ereszcsatornára. Arra viszont ügyelni kell, hogy a tetőfelszínről nem csupán a csapadék jut a tartályba, hanem a tető felszínén lévő szennyeződések is, ami komoly problémákat okozhat, hiszen az összegyűjtött víz könnyen algásodni kezd. Éppen ezért érdemes beszerezni egy szűrőt, amely megakadályozza a szennyeződések tartályba jutását. A szűrő a túlfolyást is képes megakadályozni, így mindenképp hasznos. Bővebb információkat a sunikft.hu webáruházban talál, ahol az esővízgyűjtőket és a kiegészítőket is megtekintheti!