A pára szabályozása az ablakok segítségével

A túl magas páratartalom számos hátránnyal jár, melyeket nem kell bemutatni a ház tulajdonosoknak. A párás ablak számos kellemetlenséget okozhat, ezért érdemes tenni ellene. A megelőzés egyszerűbb, mint a már kialakult baj orvoslása.

Ablak esetében az egyik komoly probléma a magas páratartalom. Az ablakon lecsapódó pára, lecsordogáló víz egyértelmű jele, hogy otthonában magas a páratartalom. A páralecsapódás, vagyis kondenzáció, az a folyamat melynek során cseppfolyóssá alakul a levegőben lévő pára. A folyamat általában akkor jön létre, amikor a meleg, párás levegő hideg felülettel találkozik. A háztartásokban a magas páratartalom a légzés, szobanövények, meleg zuhany, mosogatás vagy főzés miatt alakul ki. Szerencsére a magas páratartalom ellen néhány egyszerű módszerrel lehet tenni, így megakadályozható a magas páratartalom kialakulása, valamint ennek következtében az egészségre ártalmas penész megjelenése. Az sem ritka, hogy az ablakcserét követően az új ablakon páralecsapódás jelenik meg, melynek oka, hogy a régi ablak nem zárt tökéletesen, így a pára meg tudott szökni, azonban az új ablak kiválóan szigetel és nem engedi elszökni a párát.

A pára csökkentésének egyik kiváló módja a rendszeres szellőztetés. A napközbeni szellőztetés jelentőségét nem szabad lebecsülni, mivel rövid időn belül a lakásban lévő levegő nagy része lecserélhető. A növényeket érdemes egy helyen elhelyezni. Fontos, hogy ne öntözze túl a növényeket, hiszen az is hozzájárulhat a magas páratartalomhoz. A párásító készülékek használata igazán hasznos, arra viszont ügyelni kell, hogy milyen beállításokat használ. Figyelembe kell venni a kinti hőmérsékletet, a benti páratartalmat pedig harminc és ötven százalék között kell tartani. Ha további tippeket olvasna, akkor látogasson el a bb-ablak.hu weboldalra!