A műfű vakondok ellen is megoldás

A műfű, ha szakszerűen van telepítve, akkor vakondbiztos. De hogy lesz mégis állatbarát és környezetbarát? A műfű telepítésnek van egy sorrendje, amit be kell tartani. Képzeljük el úgy, mint egy házépítést. Ott is vannak aranyszabályok: mit mi után, milyen anyagokkal, eszközökkel, stb. kell végezni. A műfű lerakás is majdnem ilyen.

A műfű telepítés szakszerűen csinálva garantált, hogy nem jönnek fel a vakondok a területen. Ebben speciális vakondháló, vagy geotextil segít nekünk, amit a műfű szőnyeg alá kell helyezni. Természetesen a műfű ágyazat közé tartozik a murva és kavicsréteg is, ami szintén megakadályozza a vakondok felszínre törését. Ezek mind a műfű rétegrend fontos elemei.

Hogyan alakul a műfű rétegrend?

  • Legalul helyezkedik el az altalaj
  • Az altalaj rétegben drénrendszert is elhelyezhetünk, ami a csapadékelvezetésért fontos
  • Geotextília
  • Az altalajra kerül az aláépítmény, ami 3 méretű zúzott kőrétegből áll
  • Vakondháló
  • Kvarchomok
  • Műfű

Látható, hogy a műfű szőnyeg alatt egy komoly rétegrend kerül kialakításra, amin ha egy vakond fel tud jönni, csodának számít. Már maga a 10-12 cm magas murvaréteg is komoly feladatot jelenthet egy vakond számára, hogy azt áttörje. Nem beszélve a vakondhálóról, amin szintén nem tud átjutni. Így nincs más hátra a kis aranyos vakondok számára, mint más kert után nézni.

Műfű
Műfű

Az állatbarát elnevezést kapott műfű nem csak egy elnevezés, hanem már be is bizonyította ezt. A műfű nem pusztítja el a vakondot, csak a mi saját kertünkbe nem kap engedélyt. A műfű lerakása így sok bosszúságtól ment meg minket. Ha már csak arról van szó, hogy nem kell többé a fűnyírót a kezünkbe venni, az is nagy segítség. De ha a vakondok megkeserítették eddigi életünket, akkor szintén jó megoldás, ha műfű szőnyeg kap helyet a kertben, vagy az udvaron.

Mennyibe kerül a műfű lerakás, vakondhálóval?

A műfű árak a műfű típusoktól is függnek. Vannak olcsóbb műfüvek és vannak prémium műfű fajták is. Utóbbi nagyjából 8-10 ezer Ft/ m2 árat jelent, az olcsó műfű pedig kb. 4-5 ezer Ft/ m2 áron mozognak.

A műfű lerakás ára megtérül. A műfű szőnyeg és a műfű telepítés költsége csak egyszeri, s utána nem kell költeni rá. Ellentétben az igazi fűvel, amire ugye minden évben költünk. Nem csak pénzt, hanem időt is rengeteget áldozunk azért, hogy a kert igényesnek és rendezettnek mutatkozzék. A műfüves kert viszont egész évben, gondozásmentesen mutatja örökzöld látképét.

Egy kert, ahol élethű műfű van, s nincsenek vakondtúrások. Szerintem jól hangzik.