A melegítő kemence szaga

Az otthoni HVAC rendszer elengedhetetlen részét képezi a kemence. Télen a melegítésben segít, míg nyáron a fúvómotoron keresztül hideg levegőt oszt el. Mindeközben természetes, hogy feltűnhetnek bizonyos illatok.

A melegítő kemence szagát illetően itt tájékozódhat bővebben! A kemencéből különféle szagok áradnak, melyek közül némelyik teljesen normális, azonban vannak olyanok is, amelyek azt vetítik előre, hogy valami nincs rendben. A leggyakoribb szag az égő kemence por. Amikor hosszabb kihagyás után kapcsolják be a kemencét, akkor könnyen érezhet furcsa, égő porszagot. Ennek oka, hogy ekkor a rendszerről szó szerint por ég le. Az első használatot követően rendszerint eltűnik ez a szag, így nincs miért aggódni. A kemence egyes részei idővel elöregedhetnek, túlmelegedhetnek vagy meghibásodhatnak. Ha égő műanyag szagát érzi, akkor nagy valószínűséggel a kemence egyes részei túlmelegednek. Ez a szag általában a szellőzőnyílásokból származik. Ha ezt a szagot érzi, akkor kapcsolja ki a rendszert és kérje szakember segítségét! Amíg a szakember a helyszínre nem érkezik, addig lehetőleg ne használja a fűtési rendszert.

A legtöbb kemence és kandalló gázzal működik. A gáz számtalan készüléket képes működtetni, azonban nem szabad elfelejteni, hogy egy nagyon veszélyes anyagról van szó, amivel óvatosan kell bánni. A gáz esetében a gázszivárgás az egyik legnagyobb probléma, ezért fokozottan ügyelni kell a jelekre, hogy ne történjen tragédia. A gázt a mesterségesen hozzáadott szag miatt könnyű felismerni. Egy jellegzetes kénes, záptojás szerű szag árulkodik a gázszivárgásról. Ha ezt a szagot tapasztalja, akkor mielőbb el kell hagyni a lakást. Fontos, hogy még a villanykapcsolókhoz se nyúljon, hiszen a legkisebb szikra is berobbanthatja a gázt.