A cukorbetegség 2-es típusa

A cukorbetegség egy olyan anyagcserezavar, amely során dominál a szénhidrát-anyagcsere. A cukorbetegségnek három típusát különböztetjük meg: 1-es típusú, 2-es típusú, illetve terhességi cukorbetegség. A betegek legnagyobb része, azaz 90%-a a 2-es típusú kategóriába tartozik, itt pedig a leggyakoribb kiváltó ok az elhízás a genetikán kívül.

A cukorbetegség 2-es típusa miatt a túlsúly kialakulásával egyszerre csökken a szervezet glükózra való érzékenysége, de ez a csökkenés normalizálódhat, ha az ideális testtömeg is visszaáll. Előfordulhat az is, hogy nem igényel gyógyszeres kezelést, ilyenkor csak egy diétát kell követni, valamint mozogni is érdemes rendszeresen. Gyakran jelenik meg felnőtt korban, idősebbeknél. Az 1-es típusú cukorbetegség viszont főleg fiataloknál alakul ki, és nem feltétlenül elhízott fiataloknál. Ha valakinek 1-es típusú cukorbetegsége van, akkor elengedhetetlen az inzulinkészítmények alkalmazása egy megfelelő diéta mellett, amely mindig az egyénre szabott.

A terhességi cukorbetegség esetében növekszik a szövetek inzulinrezisztenciája, főleg a méhlepény hormonjai miatt. A cukorbetegek egy részénél szülés után normalizálódik az anyagcsere, viszont egy kisebb százalékuk a szülés után is cukorbeteg marad. Ha nem kezelik jól a cukorbetegséget, akkor kialakulhatnak fertőzések, illetve terhességi magas vérnyomás, de még koraszülés is. Amennyiben többet szeretne megtudni a cukorbetegségről és annak kezeléséről, érdemes lehet fellátogatni weboldalunkra a belvarosiorvosicentrum.hu-ra. Kérdések felmerülése esetén forduljon bátran ügyfélszolgálatunkhoz az info@boc.hu e-mail címen, valamint tárcsázhatja a +36 30 870 74 27 telefonszámot is és barátságos csapatunk majd felveszi önnel a kapcsolatot és válaszol minden kedves páciensünk kérdésére.