Több módon is történhet a duzzadószalag rögzítése

Betonelemek kialakításánál kardinális jelentősége van a tökéletes szigetelés kialakításának, különösen, amikor magas a folyamatos nedvesség jelenlétének esélye. A legújabb innovációknak köszönhetően szerencsére kiváló céleszközök léteznek erre a feladatra.

Ilyen például a duzzadószalag is, amely vízzel érintkezve térfogatnövekedéssel reagál, így zárva el a folyadék útját a szerkezet belsejétől. Rögzítése többféle módon történhet, melyek mindegyike biztosítja az eszköz megfelelő működését és tartósságát. Az egyik leggyakoribb módszer az, amikor a duzzadószalag a beton öntése előtt történik elhelyezésre, mégpedig az illesztések mentén. Ez biztosítja, hogy a szalag közvetlen kapcsolatba kerüljön a friss betonnal, ami elősegíti a duzzadás folyamatát és a hézagok tömítését. A kiegészítőt általában rögzítő csapokkal vagy speciális ragasztóval erősítik meg, hogy ne mozduljon el a beton öntése közben. Egy másik módszer az utólagos telepítés, amely során a már meglévő szerkezetek illesztéseibe kerül a duzzadószalag.

Ezt az alternatívát gyakran használják felújításoknál vagy javításoknál, ahol az eredeti vízszigetelés már nem megfelelő. Az utólagos rögzítésnél fontos, hogy a felületet alaposan megtisztítsák és előkészítsék, hogy a duzzadószalag optimálisan tapadjon. Nagyon fontos szem előtt tartani, miszerint az alkatrész hatékonysága nagymértékben függ a megfelelő rögzítéstől és a szakszerű kivitelezéstől. Figyelni kell a gyártói előírásokra is, hiszen sok esetben a gyártó például előírja, hogy a szalagot minimum hány milliméter mélységben helyezzék el a betonba, hogy az megfelelően megduzzadjon és tömítse a hézagokat. Ezenkívül figyelni kell arra, hogy a duzzadószalag teljesen körbefogja a rögzítendő területet, így biztosítva a folyamatos szigetelést. Erre a célra általában szerencsésebb a mechanikai leszorítást alkalmazni, de gyakorta a ragasztás is jó eredményt biztosít.