Padlófűtéshez milyen konyhai szőnyeg használható?

A padlófűtés manapság nagyon népszerű. Egy új építésű háznál már valószínűleg az emberek többsége a radiátorok helyett inkább ezt a fűtési módszert választja.

A padlófűtést nagyon megszerettük, használata több okból is előnyös:

  • Nem vesz el a térből helyet, ellenben a radiátorokkal.
  • Esztétikailag a radiátorok talán csúfabbak lehetnek, főleg a régebbi típusok. A padlófűtés azonban otthonunk láthatatlan jótevője.
  • Jó érzés talpainknak a langyos, meleg padló, akár van rajta szőnyeg, akár nincs.
  • Melegebb hőmérsékletet kreálhatunk vele, mint a konvektoros és a radiátoros fűtéssel.

Félő lehet padlófűtésnél a szőnyeg kérdés. Szerencsére azonban már szinte mind innovatívan készül, így bátran alkalmazhatjuk őket padlófűtéshez is.

A konyhában nem minden esetben használjuk egész évben a konyhai szőnyeget, pedig ez egy olyan helyiség, ahol sokat ácsorgunk a tűzhely, a konyhapult és a mosogató előtt. Fontos, hogy ebben a központ helyiségben legyen egy szép, nagyméretű konyhai szőnyeg, ami nagy felületen biztosítja a meleg, puha, kényelmes járófelületet.

A konyhai szőnyegek komfortosabbá teszik a helyiséget, ahol a család gyakran van együtt. Jó hangulatú beszélgetések és főzések történnek ebben a helyiségben, amit a konyhai szőnyeg, mint lakástextil megspékel. Jobb érzés egy olyan helyiségben lenni, ahol a talpaink alatt finom, puha szőnyeg van. A konyhai szőnyegekkel meghittebbé varázsolható ez a tér.

Lehet, hogy ellenzed a szőnyeget a konyhában, pedig egy jól megválasztott darabbal nem lesznek problémáid.

Milyen konyhai szőnyeg jó padlófűtéshez?

Padlófűtéshez ma már nem tabu a melegburkolat lerakása. Míg régebben csak márványt, csempét és kerámiapadlót raktak le ehhez a fűtéshez, ma már a padlószőnyeget és a shaggy szőnyeget is letesszük.

A konyhai szőnyeg akkor praktikus, ha vékony anyagú és sűrű szövésű. Akár hosszúkás alakú, akár nagyméretű, akkor fogjuk szeretni, ha könnyű anyagú és könnyen tisztítható.
Padlófűtéshez is ideális a csúszásgátlós hátlappal készült konyhai szőnyeg, a pamut hátlapú és a hagyományos, filc hátoldalú szőnyeg is.

Padlófűtésnél a konyhai szőnyeg vastagsága ne haladja meg a 10 millimétert. A leggyakrabban ettől vékonyabbakkal találkozhatunk, például a 6-7 milliméteres konyhai szőnyegek kaphatóak többnyire. Így tehát elmondható, hogy a konyhai szőnyegek 99%-a letehető padlófűtésnél is.

A padlófűtés és a szőnyegek kéz a kézben járnak, kiegészítve egymás pozitívumait. Így az álomkonyha sem elérhetetlen, amihez a puha, meleg szőnyeg alapjául szolgálhat.