Nemzőképesség vizsgálata – hogy zajlik pontosan?

Egy pár életében komoly mérföldkő, amikor elhatározzák, hogy gyermeket szeretnének. Azonban, ha hosszú ideje próbálkoznak sikertelenül, az hamar rányomhatja a bélyeget a kapcsolatra. Pedig vizsgálatokkal könnyen kideríthető, hogy valóban meddő–e a férfi.

Nemzőképesség vizsgálata során szükséges feltárni minden olyan tényezőt, amely a páciens esetében meddőséget okozhat. A nemzőképességi vizsgálat során a beteg először is időpontot ad, melynek során mintát kell adnia, melyre kétféleképp kerülhet sor. A helyszínen steril mintagyűjtőben, erre külön helységet biztosítanak a páciens számára vagy magával is viheti a mintát, szintén steril mintagyűjtőben, a levétel után maximum másfél órával. Fontos, hogy a minta kizárólag maszturbáció útján adható, mivel a minta csak így vizsgálható megfelelőképp. A mintaadás előtti öt napban önmegtartóztatást kell gyakorolni. Az ez előtti időszakban pedig kötelező ondóürítést végezni.

A mintaadást követően laboratóriumi körülmények közt kivizsgálják a mintát a WHO előírásainak megfelelően. A vizsgálat több, mint két órán keresztül is eltarthat, így ez idő alatt lehetőség van a helyszínen való várakozásra, de akár el is lehet hagyni a rendelőt. Ma már az úgy nevezett spermium funkcionális vizsgálat elvégzésére is van lehetőség a legmodernebb helyeken, például a Belvárosi Orvosi Centrumban. Ennek a lényege, hogy az ondómintában lévő megtermékenyítésre alkalmas hímivarsejtek százalékos aránya megállapítható. Ezáltal a nemzőképességet tekintve még pontosabb kép kapható, így a sikertelenség hátterében álló okokat is precízebben lehet vizsgálni. A következő lépés a konzultáció, melynek keretében az orvos kikérdezi korábbi betegségeiről, gyógyszerszedési szokásairól, életmódjáról. Ezután következik a nemi szervek vizsgálata.