Milyen feladatai vannak a közös képviselőnek?

A társasházi élet nem csak kényelmes, hanem magában rejt bizonyos kötelezettségeket is. Jellemzően a lakók nem igazán vannak tisztában a jogi vonatkozású ügyekkel, így azokat érdemes inkább egy szakemberekből álló csapatra bízni. A közös képviselőt a társasház tulajdonosa által összehívott közgyűlés keretein belül kell megválasztani.

Közös képviselő megválasztásával egyidőben a tagok elfogadják a működési szabályzatot és a közös házirendet. A közös képviselő legfőbb feladata, hogy kezességet vállal a társasház gördülékeny működéséért. Ennek érdekében a közös képviselő különféle intézkedéseket végez el. Abban az esetben, ha a közös képviselő megfelelően ellátja feladatát, abba az is beletartozik, hogy a társasházi kötelezettségekről és jogokról részletes tájékoztatást ad. A közös képviselő pontos feladatmeghatározását a 2003. évi CXXX társasházi szabályokat tartalmazó törvény tartalmazza. Az alapító okiratban és a szervezeti működési szabályzatban foglaltakhoz hűen igazodva a közös képviselő feladata gondoskodni a közgyűlési határozatok előkészítéséről, valamint végrehajtásáról.

A közgyűlést megelőzően a közös képviselőnek ellenőriznie kell a tulajdonosi listát. Természetesen feladatai ellátásához a közös képviselő a társasház adottságait alaposan ismeri. Éppen ezért ő szervezi a karbantartási és felújítási feladatokat és le is ellenőrzi ezeket a tevékenységeket. Ezenkívül tájékoztatnia kell a társasház tulajdonosait a közös költségekről és azok pontos részleteiről. Továbbá időről-időre fel kell mérnie a társasház műszaki állapotát. Ha pontosan szeretné látni, hogy milyen feladatkörökkel rendelkezik a közös képviselő, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el a metropolisz.com weboldalra és tájékozódjon!