Mikor jön a mikulás?

Szent Miklós napját, amelyet Szent Miklós ünnepének is neveznek, december 6-án vagy december 5-én tartják a nyugati keresztény országokban, december 19-én pedig a keleti keresztény országokban a régi egyházi naptár használatával. Bővebben erről weboldalunkon olvashat.

Mikor jön a mikulás? Ezt pontosan megtudhatja a tudasmania.hu weboldalon ezért érdemes ide látogatni. Magyarországon, Ukrajnában és Lengyelországban a gyerekek arra várnak, hogy december 5-én este, tehát december 6 reggelére jöjjön Szent Miklós, és ajándékot tegyenek a párnájuk alá, feltéve, hogy a gyerekek jók voltak az év folyamán. A rosszul viselkedő gyerekek arra számíthatnak, hogy egy gallyat vagy egy darab szenet találnak a párnák alatt. Szent Miklós, vagy a mikulás napján az ajándékokat személyes humoros mondókákkal látják el, amelyeket a feladó írt. Hazánkban és z Egyesült Államokban a Szent Miklós-napi szokás az, hogy a gyerekek az előterében hagyják cipőjüket abban a reményben, hogy a mikulás néhány érmét helyez el a talpon.

A magyaroknál is elterjedt Mikulás, valamint a brit karácsonyi apó Szent Miklósból származik. A „Mikulás” részben a holland Sinterklaas-ból származik, amely a szent neve az adott nyelven. Az e figurákhoz kapcsolódó ajándékozás azonban inkább a karácsonnyal, mint magával a Szent Miklós-nappal társul. Sok gyermek december 5-én éjjel a bejárati ajtó elé teszi a csizmát, hogy december 6 reggelére ott legyen az ajándék. A mikulás egyik napról a másikra ajándékokkal és édességekkel tölti meg a csizmát, és egyben ellenőrzi a gyerekeket, hogy jók, udvariasak és segítőkészek voltak-e az elmúlt évben. Amennyiben mindent megtudna a mikulásról kattintson a tudasmania.hu-ra, és itt azt is megtudhatja, hogy valójában ötödikén, vagy hatodikán van a mikulás napja.