LOTO eszközök a véletlen gépindításból származó balesetek ellen

A gépek, berendezések, gyártósorok és egyéb rendszerek a megfelelő lezárás nélkül kifejezetten veszélyesek lehetnek a munkavállalók számára. Nem ritka, hogy a gépek javítása, hibaelhárítása vagy tervszerű karbantartása közben balesetek következnek be.

Ezen balesetek következménye a munkáltató szempontjából jelentős termelés kiesés, a munkavállaló szempontjából pedig sokszor elhúzódó rehabilitáció is lehet. Ezen balesetek megakadályozására alkalmasak a LOTO, más néven a Lockout Tagout eszközök. Ezekkel a munkavédelmi termékekkel a gépek ki-be kapcsolása lehetetlenné válik a munkavégzés ideje alatt, a LOTO eszközökkel fizikailag megakadályozható a berendezések indítása és az ebből adódó baleset. A LOTO rendszerek alkalmazása rendeltetésszerű használat mellett garantálni tudja a dolgozó testi épségének biztonságát, a véletlen gépindításból származó balesetek bekövetkezését.

Hosszú távon a munkáltató és a munkavállaló szempontjából is fontos, hogy a munkavégzés a lehető legbiztonságosabb munkakörnyezetben történjen. A LOTO eszközök segítséget nyújtanak a munkahelyi biztonság maximalizálásában. A veszélyeztetett területeken lévő gépek és berendezések kizárásával könnyedén és költséghatékonyan megelőzhetőek a balesetek. A lezárást gyorsan, mindenféle nehézség nélkül el lehet végezni, így azon eszközök, amelyek balesetet okozhatnak a teljes munkafolyamat alatt lezárva maradnak.

A LOTO rendszerek előnyeiről a Next Evolution Kft. webáruházban olvashat bővebben, illetve segítséget is kaphat a LOTO rendszerek költséghatékony és megfelelő kiépítéséhez.

A LOTO rendszer alapja és a legtöbbször használt eleme a lezárást biztosító LOTO lakat. Ezek a LOTO lakatok alkalmasak arra, hogy egyéb speciális LOTO eszközzel kombinálva megakadályozzák a felhasználók számára az energiaforrások, vagyis a rendszerből kizárt berendezések használatát, illetve – akár LOTO azonosító kártyával kombinálva – tájékoztassák az esetleges felhasználót a kizárásról, a kizárás okáról, illetve a kizárást végző vagy elrendelő személy kilétéről. A LOTO lakatok első ránézésre ugyanolyan lakatok, mint amilyenekkel általában találkozni szoktunk, de ezek speciálisan, erre a feladatra fejlesztett eszközök. Az igénybevétel jellegétől függően elérhetőek különböző anyagokból, úgy mint; réz, rozsdamentes acél vagy műanyag, illetve ezek kombinációjából készítve is.

A zárszerkezet kialakítása biztosítja, hogy csak a LOTO lakatot kihelyező személy tudja szabályosan eltávolítani az eszközt, mivel a zárszerkezet anyagától függően – a NECH lakatok esetén például – 50-80 000 különböző kombináció is létezik azok ismétlődése előtt. Elérhetőek a feladat jellegéhez igazodva normál, rövid vagy extra hosszú lakat kengyellel is, valamint a rendszerezést, átláthatóságot elősegítendő a legtöbb típus különböző színekkel vagy akár a formájával is segítheti az egyértelmű azonosítást. Amennyiben egy energiaforrást több személynek is szükséges egyidejűleg – akár az eltérő munkafolyamatok miatt – biztosítani, úgy használhatunk úgynevezett LOTO gyűjtőlakatot vagy más néven lakat többszörözőt. Ezeknek a speciális LOTO lakatoknak hála egy kizárást több lakattal is biztosíthatunk egyidejűleg. Több gyűjtőlakatot használva akár végtelen számú dolgozó biztosíthatja a helyszínt.

Ha szeretne többet megtudni ezekről a LOTO munkavédelmi eszközökről vagy a LOTO rendszerek kiépítéséről, bővebb információért keresse fel a nextevo.eu weboldalt vagy a Next Evolution Kft. munkatársait.