Kutyaiskola és kutyaóvoda, a jól nevelt kutya titka

Természetesen otthoni körülmények között történő nevelés esetén is lehet igazán jól nevelt a kiskedvenc. Ez viszont nagyon sok törődést, idő- és energiabefektetést igényel. Erre pedig nem mindenkinek van ideje. Sokan eljutnak az alapvető parancsszavak betanításáig, azonban sokan itt elakadnak vagy azt sem tudják, hogy hogyan kellene nekikezdeni az állat trenírozásának.

Kutyaiskola nagyon sokat adhat az állatnak és nekünk gazdiknak is. Sokan azon a véleményen vannak, hogy nem sok értelme van pénzt kiadni a kutyaóvodára vagy kutyaiskolára, elvégre, akinek már volt kutyája, az tisztában van vele, hogy hogyan kell bánni az állattal. Az ül, áll és gyere parancsszavakat és az azokra adott helyes válaszreakciót bárki meg tudja tanítani az állatnak. Tény, hogy ebben van némi igazság, azonban ezeken a helyeken nem pusztán ennyit tanulnak az állatok. Ráadásul nem csak az állat, hanem a gazdi is nagyon sok hasznos ismerettel gazdagodhat, hiszen a tanulás mindkét félre vonatkozik. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kutyaiskolában ellenőrzött, kontrollált közegben szocializálódnak az állatok. Márpedig a szocializációt nem lehet otthoni körülmények között kivitelezni.

A kutyaóvoda nagy előnye, hogy a kölyökkutyák nagyon jó alapot kapnak. Különösen igaz ez a szocializációra. Ebben az időszakban a legfontosabb, hogy az állat és a gazdi között kialakuljon egy szoros kapocs, valamint az eb játék, illetve mozgásigényének kielégítése. A kutyaiskolában már jóval szélesebb körű tudás elsajátítása a cél. A kutyaiskolába akkor is be lehet íratni az állatot, ha előzetesen nem járt kutyaoviba, ugyanis ez nem alapfeltétel. Hosszú távon a gazdi és a kutyus is nagyon sokat kamatoztathat a szabályozott keretek között történő tanulásból, így érdemes élni a kínálkozó lehetőséggel.