Katalizátor az autó kipufogórendszerében

Manapság az összes korszerű autó kipufogórendszerében van katalizátor. Fontos szerepe van, ugyanis a motorban a tökéletesebb üzemanyag égést segíti elő, valamint csökkenti a kipufogó gázok káros anyag tartalmát benzin és dízel üzemű gépjárművek esetében egyaránt.

Katalizátor fontos szerepet tölt be a kipufogórendszerben. A káros anyagokat megszűri és kevésbé ártalmas, semleges anyagokká alakítja át. A katalizátor alkatrész a kémiában használatos vegyi katalizátor után kapta a nevét. Utóbbi olyan anyagokat takar, melyek kémiai reakciókat úgy gyorsítanak fel, hogy ők maguk nem változnak maradandóan. A katalizátor nagyon sokféle anyagú és felépítésű lehet. Nagyon népszerű az úgynevezett scr katalizátor, ugyanakkor a Suzuki Ignis katalizátor is, melynek oka elsősorban a magas Suzuki eladási mutatókban keresendő. Nem csak adott márkához készítenek katalizátorokat, hanem vannak úgynevezett univerzális katalizátorok is, azonban ezek, a sport katalizátorokkal egyetemben nem túl olcsók, ellenben az egyszerű széria tartozékokkal, melyekhez általában pár ezer forintért hozzá lehet jutni.

Régen megelégedtek mindössze azzal, hogy a kipufogógáz két komponensét, tehát a szén-monoxidot és a szénhidrogéneket oxidáció útján vízzé és szén-dioxiddá alakították át. Manapság viszont a három komponensre ható katalizátorok elterjedtek. Némely járművekben a hatékonyság növelése érdekében előkatalizátor is megtalálható, sőt a korszerű gépjárművekben két katalizátor helyezkedik el egy házban, így első pillantásra ki sem derül, hogy valójában két katalizátorról van szó. A hatékonyság növelése érdekében levegőt fújnak be a két katalizátormag közé. Bővebb információkért azt javasoljuk, hogy látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba!