Feszültség átalakító inverter

A feszültségátalakító egy elektromos áramátalakító, amely megváltoztatja az elektromos áramforrás feszültségét. Tápegység létrehozásához más alkatrészekkel kombinálható.

A feszültség átalakító inverter az AC feszültség átalakításához használatos. Az egyik egyenfeszültségről a másikra történő átalakításhoz elektronikus áramkörre van szükség (elektromechanikus berendezésekre volt szükség a félvezető elektronika kifejlesztése előtt), például egy DC-DC átalakítóhoz. A hálózati áram (az Egyesült Államokban háztartási áramnak hívják) általában váltakozó áramú. A feszültségátalakító általános használata olyan eszköz, amely lehetővé teszi, hogy az egyik földrajzi régió hálózati feszültségéhez készült készülékek különböző feszültségű területen működjenek. Az ilyen eszközt nevezhetjük feszültségátalakítónak, áramátalakítónak, utazási adapternek stb. használt; Az (automatikus) transzformátorok eredendően reverzibilisek, ezért ugyanazzal a transzformátorral fel lehet emelni a feszültséget, vagy ugyanolyan arányban csökkenteni.

Könnyebb és kisebb eszközök elektronikus áramkörök segítségével készülhetnek; A feszültség elektronikus csökkentése egyszerűbb és olcsóbb, mint annak növelése. Kicsi, olcsó utazási adapterek állnak rendelkezésre alacsony fogyasztású készülékekhez, például elektromos borotvákhoz, de mondjuk hajszárítóhoz nem; az utazási adapterek általában plug-end adaptereket tartalmaznak a különböző országokban alkalmazott különböző szabványokhoz. A nagyobb teljesítményhez transzformátort használnának. A transzformátorok nem változtatják meg az áram frekvenciáját; sok, 100–120 V feszültségű régióban az áram 60 Hz-en van, és a 210–240 V-os régiók általában 50 Hz-et használnak. Ez befolyásolhatja a hálózati frekvenciától függő eszközök működését (egyes audio lemezjátszók és csak hálózati órák stb., Bár a modern berendezések ritkábban függenek a hálózati frekvenciától).