Benőtt köröm és körömágyplasztika a szép körmökért

A legtöbb körömágy plasztikai beavatkozás oka a nagy lábujjon előforduló fájdalmas betegség, melynek során a kemény köröm és a környezeti lágyrész kapcsolatából eredően gyulladásos reakció lép fel.

Benőtt köröm és körömágyplasztika sokat segíthet, hisz a páciens ezután újra fájdalom nélkül tud sétálni, cipőt húzni, egy szóval újra élvezheti a mindennapokat. A benőtt köröm leggyakoribb okai a benőtt köröm, helytelen pedikűrös szokások, helyileg történő sérülés. A fokozatosan kialakuló sarjszövet igencsak fájdalmasan lüktető, vérzékeny, vöröses „vadhúsból” áll, mely idővel váladékozik, majd felülfertőzödhet. A körömbenövést gyakran gombás fertőzés is kísérheti, amit szintén kezelni kell a tartós gyógyulás érdekében. A körömágyplasztika vagyis a benőtt köröm eltávolítása előtt orvosi vizsgálatra van szükség, aminek keretében a végtag keringését mérik fel az esetleges szövődmények megelőzése érdekében. A vizsgálat és a tájékoztatás után a kezelés rögtön elvégezhető vagy egy kijelölt időpontban.

A helyi érzéstelenítést követően a benőtt köröm széle vagy szélei eltávolításra kerülnek, majd lézerrel a „vadhúst”, vagyis a gyulladásos sarjszöveteket is eltávolítják. Annak érdekében, hogy ebben a keskeny sávban ne történjen több növekedés, eltávolítják a köröm termelődéséért felelős mátrix-sejteket. Ez által megakadályozható az újabb körömbenövés kialakulása. A beavatkozás után a sebet nyitva kezeli az orvos, vagyis nem varrja össze a fertőzés veszély miatt. A lábujjra vastag fedőkötés kerül. A gyógyulást követően a kezelt sávban többet nem nő köröm. A beavatkozás utáni napon a kötést kamillával kell leáztatni, valamint napi két alkalommal langyos vízzel kell zuhanyoztatni és szárazra törölni és Betadinnal beecsetelni.