A radiátor megfelelő légtelenítése saját kezűleg

A radiátor légtelenítése nem nagy ördöngösség, még csak különösebb szaktudást sem igényel, így akár otthon mi magunk is elvégezhetjük, ha radiátoros fűtési rendszerrel rendelkezünk. Azonban mielőtt még hűbelebalázs módjára rohannánk a radiátorhoz, néhány alapvető dolgot jobb szem előtt tartani.

A radiátor légtelenítéséről ide kattintva olvashat bővebben. Először is érdemes tisztában lenni vele, hogy a szellőztetéshez nélkülözhetetlen a radiátor szelep. A modern radiátorok esetében is a szellőztető szelep a radiátor felső részén oldalt található. Abban az esetben, ha nincs meg a légtelenítéshez szükséges szellőztetőkulcs, akkor a szerszámok közül a lapos fejű csavarhúzó is tökéletesen megfelel a célra. Fontos, hogy a légtelenítést akkor végezzük el, ha a fűtési rendszer le van állítva. A légtelenítő szelepeket meg kell nyitni és légteleníteni a radiátort, majd a folyamat végeztével zárjuk is el. A rendszernek másfél bár nyomáson kell lennie, azonban arra ügyelni kell, hogy a feltöltés alatt ne működjön a cirkó vagy a kazán. Ezt követően végeztünk is.

A rendszer beindítása után érdemes ellenőrizni, hogy a radiátor megfelelően fűt-e vagy nem ad-e ki csobogó hangot a belseje. Abban az esetben, ha igen, akkor újra el kell végezni a szellőztetés lépéseit. Nem nagy ördöngösség, de ahogy azt már említettük, ügyelni kell a lépések sorrendjére, mivel könnyedén kár okozhatunk a fűtési rendszerben. Abban az esetben, ha elbizonytalanodnánk, hogy jól csináljuk-e, akkor érdemesebb inkább szakembert hívni, aki szakszerűen elvégzi a légtelenítést. Bővebb információkért és elérhetőségért látogasson el a futes-gazszereles.hu weboldalra, ahol minden szükséges információt megtalálhat egy helyen.