A citromfű szedése nagyon egyszerű

Manapság sajnos egyre kevesebben ismerik a különböző gyógynövényeket és ezért nem is tudják, hogy mennyire jó hatással vannak az egészségünkre és egyes betegségekre. A citromfűnek, ahogy általában minden gyógy- és fűszernövénynek a friss hajtásait kell leszedni.

A citromfű szedése nagyon egyszerű. Sokan tudhatják, hogy a citromfűnek nagyon sok gyógyhatása van, de nem csak gyógyfűként használják, hanem fűszernövényként is. Nem minden növénynek nőnek meg ugyanakkor a hajtásai. A citromfüvet igazából bármilyen időszakban le lehet szedni, azonban nem árt ha tudjuk, hogy az a legjobb ha a tavaszi hajtásokat szedjük le, vagy nyáron a leveleket. A tavaszi hajtás azért is a legjobb, mert ekkor a legzsengébb. Ez azok közé a gyógy- és fűszernövények közé tartozik, amelyet nyugodtan leszedhetünk szárastól is, de szedhetjük csak a leveleket is, ha időnk engedi és türelmünk is van hozzá, hiszen elég kicsik a levelek és sűrűn is vannak a száron. Előfordulhat az is, hogy olyan területeken, ahol gyakori a csapadék a citromfű levelei fertőzöttek és ezért permetezni kell őket.

Ha bepermetezzük a citromfüvet, akkor meg kell várni amíg eltelik legalább három hét és csak utána szabad őket leszedni. Amint virágozni kezd levághatjuk sarlóval, és ezután a leveleket egyesével szedjük le. Fontos szempont az is, hogy ha be akarunk gyűjteni ebből a gyógynövényből, akkor olyan helyet válasszunk, amiről tudjuk, hogy tiszta és mentes a különféle szennyeződésektől. Természetesen azért miután leszedtük, mossuk meg a leveleket és csak azután használjuk fel ételhez, teához, stb. Minden gyógynövénynek megvannak a saját tulajdonságai és ezekhez hozzá tartozik az is, hogy hogyan kell őket leszedni, felhasználni, adott esetben tárolni. Ha nem vagyunk otthon ezekben a témákban, akkor nyugodtan olvassanak utána az interneten vagy szakkönyvekben.