A BCAA aminosavak hatása a szervezetben

A BCAA az egyik legfontosabb és legnépszerűbb táplálékkiegészítő a testépítők körében, hiszen elősegíti az izomtömeg növekedést. A BCAA igazán pozitív hatással van a szervezetre, amelyet nem csak a sportolóknak, hanem a sporttevékenységet nem végzőknek sem szabad figyelmen kívül hagynia.

BCAA hatása nagyszerű a szervezetre nézve. A testben húsz aminosav található, melyek több ezer fehérjeláncot alkotnak. A húsz aminosavból kilenc tartozik az esszenciális aminosavak közé, ami azt jelenti, hogy táplálékkiegészítőkből és élelmiszerekből kell pótolni, mivel a szervezet magától nem tudja előállítani. A kilenc aminosavból hármat BCAA-nak nevezünk, melyek a valin, izoleucin és a leucin. A valin segít megelőzni a fehérjelebontást, csökkenti a fáradtságot és javítja az agyműködést. Az izoleucin a vázizomban serkenti a glükóz felvételt, aminek köszönhetően az izmokban lehetővé válik az energia elraktározás, a zsírsejtek helyett. A leucin az izmok építéséhez és regenerálódásához járul hozzá, továbbá fokozza a fehérjeszintézist. A szervezetben lévő aminosavak és a BCAA-k közti legfőbb különbség, hogy utóbbiak az izmokban bomlanak le, vagyis metabolizálódnak, nem pedig a májban.

A BCAA több szempontból is hasznos és kiváló hatással van a szervezetre. Ahogy már fentebb is említettük, növeli az izomtömeget, emiatt a testépítők egyik legfontosabb táplálékkiegészítője. A sportolók számára többek közt azért is előnyös a BCAA fogyasztás, mert javítja a sportteljesítményt és növeli a koncentrációt. Ezenkívül a fogyáshoz is képes hozzájárulni és az izomlázat is csökkenti. Idős emberek számára is javasolt fogyasztása, mivel a BCAA megakadályozza az izomtömeg elvesztését. Bővebb információkat a myeatrend.hu webáruházban találsz!