Mi az STD szűrés menete?

Különböző tesztek vannak a különféle nemi úton terjedő betegségekre (STD). Az a fajta teszt, amelyet egy orvos elvégez, a STD típusától, a tünetektől, például sebek, váladék vagy fájdalom, valamint orvosi és szexuális kórtörténetétől is függhet.

Mi az STD szűrés menete? Annak érdekében, hogy az orvosnak teljes rálátása legyen, az orvos vagy az asszisztense feltesz néhány kérdést, mint például, hány szexuális partnere volt az adott személynek. Ezt követően az orvos megvizsgálja a személy nemi szerveit. Azon nők esetében, akiknél STD tünetei vannak, ez magában foglalhatja a medencevizsgálatot. Azoknál a nőknél, akiknél nincs tünet és csak a szokásos szűrés részeként szűrik az STD-t, valószínűleg nincs szükségük komolyabb vizsgálatra. A kérdések és a vizsga során megszerzett tapasztalatok alapján az orvos az alábbi minták közül egyet vagy akár többet is vehet a pácienstől: vérminta, vizeletminta, egy minta a száj belsejéből, egy tampon minta a nemi szervek váladékából, például a húgycsőből a férfiaknál vagy a méhnyakból a nőknél. Ezt követően a mintákat laboratóriumba küldik, az eredmények pedig később érkeznek.

A STD-k alattomosak lehetnek. Gyakran nincsenek jelek arra, hogy egy embernek van ilyen fertőzése. Ezek a „rejtett” STD-k továbbra is veszélyeztethetik az emberek egészségügyi problémákkal, így mindenképpen ajánlatos orvoshoz fordulni még a legapróbb jel után is, de akkor is érdemes rendszeresen szűrést végezni ilyen téren, ha nincsenek különösebb jelei a fertőzésnek. Ne feledje, hogy bárki, aki nemi életet él fertőzött lehet, anélkül, hogy különösebb jelét mutatná. A belvarosiorvosicentrum.hu weboldalán még ennél is több információhoz juthat az STD-vel kapcsolatban, ezért azt ajánljuk, hogy keresse fel mihamarabb és ha kérdése lenne jelentkezzen ügyfélszolgálatunknál, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére.