Ágy matrac, memóriahabos matrac, kókusz matrac, latex matrac, rugós matrac, vákuum matrac? Milyen matracot válasszak?

Az ágyunkon lévő jó minőségű matrac megléte fontosabb, mint gondolnánk. De hogy kinek melyik típus a legjobb, érdemes fontolóra venni.

A legnépszerűbb matrac a hideghab matrac. Igen, ez a matrac még a memóriahabos matractól is kedveltebb. Hogy megtudjuk miért ennyire jó ez a matrac, ismernünk kell a gyártási folyamatot. A hideghab matrac két fő összetevője az izocianát és a poliol (cukoralkohol). Ennek a két vegyületnek a kémiai reakciójából születik a poliuretán, ami a hideghab matrac lényegi része. A gyártási folyamat során szabályozható, hogy milyen legyen ennek az anyagnak a sűrűsége, vagyis a matrac keménysége. A hideghab matracok csakis olyan alapanyagokból készülhetnek, amelyek az egészségre nem károsak.

Mik a hideghab matrac előnyei?

  • Legfőbb pozitívum az, hogy ezek a matracok maximálisan pontrugalmasak. A pontrugalmas matrac a kétszemélyes matracok esetében érdekes. Annyit jelent, hogy ha egyik oldalán az egyik személy ráugrik a matracra, a másik oldalon fekvőt nem zavarja, mert a matrac ott nem mozdul. Nem zavarjuk így a másik alvó személyt azzal, ha sokat forgolódunk az ágyon.
  • Remekül igazodnak és követik le a test formáját, bármilyen alvási pozíciót is választunk. A gerincoszlopot tökéletesen megtartják, ami az alvás során egyik legfontosabb, hiszen így nem nehezedik nyomás a csigolyákra. Ez azoknak az embereknek fontos, akik gyakori hát és nyakfájással küzdenek. Számukra érdemes elgondolkodni a matrac cseréjén.
  • A hideghab matracok nagyon tartósak. Akár 10 évig is aludhatunk rajtuk minden éjjel, azok meg sem rezzennek. Ehhez annyit kell tenni, hogy félévente megfordítjuk.
  • Jól szellőznek a lyukacsos kialakítás miatt. Aludni száraz és jó klímájú környezetben lehet. A hideghab matrac elpárologtatja az izzadtságot.

A hideghab matrac minél vastagabb, annál jobb. Erre a magyarázat, hogy a vastagabb matracban több anyag fér el, ezáltal lesz tartósabb. Egy jó minőségű hideghab matrac minimum 16 cm.

A poratka felhalmozódás előbb-utóbb allergiához vezet. Hideghab matrac vásárlásánál olyat válasszunk, ami levehető huzattal rendelkezik. A sok év alatt rengeteg atka és szennyeződés kerül bele, de ha ki tudjuk mosni mosógépben a huzatot, mindig higiénikus körülmények között aludhatunk.

A matrac vásárlás előtt állóknak szívből tudom ajánlani a hideghab matracokat, hiszen ez az egyik legkényelmesebb és legtartósabb matrac típus. Pihentető éjszakákat és kipihent, üde reggeleket kívánok!